Na sončen petek, 7. 6. 2024, smo se s petošolci odpravili na voden ogled Muzeja premogovništva v Velenju. Polni pričakovanj in radovednosti smo se zbrali pred vhodom v muzej, kjer nas je pričakal prijazen vodič.

Ogled smo začeli s predstavitvijo zgodovine rudarstva v Velenju. Spoznali smo, kako je premogovništvo skozi desetletja oblikovalo življenje v mestu in prispevalo k njegovemu razvoju. Vodič nam je opisal trdo in težaško delo rudarjev, ki so vsak dan vstopali v temne in vlažne rudniške rove, da bi izkopali dragoceni premog. Slišali smo o nevarnostih, ki so jih čakale pod zemljo, in o močni solidarnosti med rudarji, ki so si vedno stali ob strani.

Posebno zanimiv je bil obisk rudarskega rova, kjer smo se lahko za trenutek počutili kot pravi rudarji. Ogledali smo si tudi staro rudarsko opremo in poslušali zgodbe rudarjev o njihovih vsakodnevnih izkušnjah. Vodič nam je pokazal različne vrste premoga in razložil, kako se premog izkopava in predeluje.

Po ogledu muzeja smo se odpravili do bližnjega Velenjskega jezera. Ob čudovitem razgledu smo se sprehodili ob obali in uživali v sproščujočem vzdušju. Na prelepi velenjski plaži smo imeli nekaj prostega časa za igro, sprostitev in druženje.

Izlet v Velenje je bil za petošolce nepozabna izkušnja. Spoznali smo pomemben del naše zgodovine in se hkrati zabavali v čudoviti naravi.

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)