Naše Erasmus+ potovanje v Francijo se je začelo v nedeljo 12. marca 2023, ko smo se zjutraj iz pred šole z kombijem odpravili do letališča Jožeta Pučnika v Ljubljani. Tam smo hitro odpravili vse letališke postopke in se z letalom odpeljali do Frankfurta, kjer smo prestopili na drugo letalo. Vožnja od Frankfurta do Nantesa je bila dokaj pestra saj smo zaradi vremena pristali v 400 kilometrov oddaljenem mestu Bordeaux. Počakali smo avtobus, ki nas je po dolgi vožnji malo po polnoči varno pripeljal v Nantes. Tam nas je s kombijem pričakal francoski učitelj,  g. Carlos, in nas odpeljal v Nort Sur Erdre do naših gostiteljev, ki so nas kljub pozni uri lepo pričakali, nas  prevzeli in odpeljali domov.

V ponedeljek zjutraj smo se zbrali pred šolo in se odpravili v eno izmed učilnic kjer smo reševali kviz o Franciji. Po rešenem kvizu smo imeli delavnice za lažje spoznavanje sovrstnikov. Obiskal nas je tudi župan mesta Yves Dauve in ravnatelj šole. Razkazali so nam tudi njihovo šolo ki je bila precej velika. Kosilo smo pojedli v šolski kantini in se popoldan odpravili do BHD industrij, kjer smo si ogledali različne proizvodnje. Po končanem ogledu pa smo se skupaj z gostiteljem odpravili domov.

V torek smo se zjutraj iz pred šole z avtobusom odpeljali do mesta Nantes. Tam smo se razdelili v dve skupini in se odpravili na različne lokacije. Ena skupina je odšla v stavbo za programiranje, druga pa na ogled mesta. Preden smo se zamenjali smo imeli nekaj časa za malico in za druženje. Mesto nam je predstavil Carlos, povedal nam je veliko zgodovine o njem in nas pustil da še malo sami raziskujemo po mestu. Tako smo se po zanimivem dnevu odpravili nazaj do šole in nato z gostiteljem domov.

V sredo smo se z svojimi gostitelji udeležili pouka, in imeli možnost videti, kako poteka pouk drugje po svetu oz. natančneje v Franciji. Spoznali smo tudi razred in ostale na šoli. Po kosilu in vseh zaključenih dejavnostih smo imeli prosto popoldne katerega nas je večina preživela v naravi z prijatelji iz Erasmusa ali pa v nakupovalnih središčih. 

V četrtek smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili na celodnevno potovanje do plimskega otoka Moint-Saint Michel in v mesto Saint-Malo. Povzpeli smo se ob obzidju do katedrale, spoznali njegovo zgodovino ter imeli krajšo pavzo. Po ogledu se dalje odpravili v mesto Saint-Malo, kjer smo imeli 1 uro časa, da smo samostojno raziskali mesto, ki je bilo znano kot zgodovinsko Francosko pristanišče.

V petek je bil zadnji dan, ki smo ga preživeli z vsemi zato smo ga dobro izkoristili. Zjutraj smo se prvo uro ponovno udeležili pouka, kasneje pa smo imeli delavnico s programiranjem. Po delavnici smo imeli podelitev potrdil o udeležbi oz. slovesen zaključek srečanja. Po podelitvi smo se  družili in se odpravili na kosilo saj nas je čakalo še zadnje potovanje v Nantes. V mestu smo si ogledali in se vozili z vrtiljakom. Ogledali smo si tudi zanimive robotske živali. Pozno popoldan smo se vrnili pred šolo, kjer smo se poslovili od prijateljev in se z gostiteljem odpravili domov. Z njimi smo preživeli še zadnje trenutke in zvečer spakirali prtljago.

 V soboto 18. marca, je naše lepo in nepozabljivo potovanje prišlo h koncu. Zgodaj zjutraj smo se odpravili do hotela. Poslovili smo se od naših gostiteljev in se jim zahvalili za vse lepe trenutke, naredili nekaj spominskih fotografij in že smo se znova z g. Carlosom peljali do letališča. Tam smo se poslovili od g. Carlosa. Z letalom smo iz Francije odleteli v Švico in nato v Slovenijo, v Ljubljano, kjer smo našo pot z kombijem nadaljevali do šole. 

Moje mnenje:
Menim, da je ta izkušnja super in zelo zabavna, saj spoznaš nove ljudi/prijatelje s katerimi navežeš dolgoročni stik. Veliko lepega in novega doživiš. Vidiš veliko stvari, ki jih v svoji domovini zagotovo ne bi videl. Spoznaš drugačno kulturo, hrano, nasploh pa življenje. To izkušnjo priporočam vsem, ki bi radi doživeli nekaj novega in spoznali nove ljudi. 

Zelo mi je všeč, da se je tudi naša šola priključila programu Erasmus saj brez tega ne bi doživela lepega potovanja v Francijo. To izkušnjo bi z veseljem takoj ponovila.                          

Žana Drevenšek, 9.a
Kaja Sevšek, 9.a


Fotografije:
https://photos.app.goo.gl/fYYbNJEfHnGeLdjM6



(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: