Uuuuh, kakšen četrtek. Bilo je noro in nepozabno. Obiskal nas je Soki. Marko Soršak, eden najboljših bobnarjev v naši lepi deželi.

Začelo se je že v začetku šolskega leta. V knjižnici je pozabljen ostal stari pianino. Konec septembra je med odmorom prišel Filip in me prosil, če lahko malo poskusi zaigrati. In iz tega poskusa je naša knjižnica postala koncertna dvorana. Kmalu so se mu pridružili ostali učenci. Vsak odmor prihajajo in poskušajo izvabljati melodije iz starega, skoraj odpisanega pianina. Nekateri so prvič sedli k instrumentu. Sedaj jim uspeva že marsikaj. Poslušam znane, popularne skladbe in  klasiko. Učenci se zbirajo ob starem pianinu, igrajo in poslušajo. Vedno več jih je. Kakšen balzam za ušesa in kakšna popestritev tišine ter miru v knjižnici. Lepo nam je.

Potem se je naenkrat razširila novica, da nam bo Marko Soršak − Soki pripeljal instrumente. Kaj? Kako? Kakšne instrumente?

Marko je že, ko je bil še najstnik sanjal o tem, da bo slaven roker, ki bo bobnal na velikih koncertih, v velikih dvoranah in na stadionih, kjer ga bodo poslušale množice oboževalcev.  Če so sanje in želje dovolj močne in če vložiš v delo dovolj svoje energije, se ti lahko uresničijo. Njemu je uspelo. Ko je kot odličen bobnar potoval iz koncerta na koncert in razveseljeval mlade, se mu je utrnila ideja, da je treba mlade vzpodbujati k ustvarjalnosti in jih motivirati, da bodo vzljubili glasbo ter nadaljevali delo mnogih glasbenikov.

Tako je nastal projekt 20 za 20. Sklenil je, da bo desetim šolam priskrbel instrumente, da bodo lažje sanjali svoje sanje. Začel je skoraj iz nič. Vendar mu je ob podpori Štajerskega avto doma in Avto hiše Toyota uspelo. Poslušali so ga in mu sklenili pomagati.

Projekt pa se ni zaključil pri desetih šolah. Naša šola je že sedemdeseta po vrsti, ki je dobila instrumente.

In v četrtek je  Marko stal na šolskem odru naše šole … Učenci so do zadnjega kotička napolnili prostor in navdušeno spremljali in ploskali Sokiju ob njegovih iskrivih izjavah, s katerimi je navdušil mladino.


Podaril nam je električno kitaro z ojačevalcem, akustično kitaro in cajon.

Tako, dragi moji klavirski mojstri. Sedaj pa akcija. Instrumenti čakajo, da jih vzamete v roke in naredite prvi bend na šoli.

Marko, hvala! Nadaljuj s svojim plemenitim delom. Razveseljuj mularijo in jim omogoči, da odsanjajo svoje sanje v resničnost, tako kot je uspelo tebi.

Damjana Matjašič


Posnetek prireditve so za vas pripravili člani šolskega video krožka.

Na tej povezavi si je moč ogledati tudi posnetek predvajanja v živo.
Fotografije: S. Rijavec


 

 

 

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , ,